Zonnepanelen kunnen werken als generator tijdens stroomuitval.

 

Momenteel zijn er veel problemen met de stroomvoorzieningen in ons land. De kerncentrales liggen stil (Doel 4 ligt ongepland uit) en onze hoogspanningsnetten kunnen niet voldoende elektriciteit transporteren naar ons land. Zelfs als er voldoende overschotten zijn in het buitenland, kunnen we die hoeveelheid energie niet transporteren naar België via de bestaande hoogspanningsnetten.

In eerste fase van tekorten zullen er zones gedurende 4 uur afgesloten worden van het stroomnet met alle mogelijke problemen tot gevolg. zie onze pagina batterijopslag.
Zowel het afschakelen als terug inschakelen van zo een groot aantal verbruikers heeft grote risico’s op gigantische pieken en kan verdere gevolgen veroorzaken. Dit zou kunnen leiden tot nog grotere gebieden die zonder elektriciteit komen te liggen en dit voor veel langere periodes.

Momenteel komt in de media dat veel mensen een noodaggregaat of generator op diesel of benzine willen aanschaffen. Dit werkt goed maar met verschillende nadelen.
Zolang je brandstof hebt zal je stroom hebben maar is die op, zit je ook weer zonder. Tijdens een black-out  zullen ook de tankstations niet werken. Verdere  nadelen zijn natuurlijk het geluid en de uitstoot van verbrandingslucht. Als iedereen buiten een noodgenerator aanzet, zal dit zeker voor veel overlast zorgen voor mens en milieu.

Wat zijn de risico’s van een generator

Onervaren mensen zullen zelf meerdere toestellen aan de stroomgroep koppelen met verlengkabels. In de meeste huizen liggen nog oude, herstelde of te dunne verlengkabels die bij een te groot vermogen zullen smelten. wordt er teveel aangesloten, dan kunnen de veiligheden van de generator afspringen. Veel generatoren zijn ook niet gemaakt om veel uren aan  één stuk te werken en kunnen oververhit geraken en zelfs vastlopen indien ze een paar dagen moeten werken.

Er zullen ook mensen zijn die gaan knutselen en aanpassingen maken aan de bestaande elektrische installatie.
Als je kennis hebt van elektriciteit zou je denken dat dit kan maar we bevinden ons hier op een heel ander terrein van de elektriciteit.

Wat zijn de risico’s van een generator aan te sluiten op uw woning?

Als je een generator aansluit in uw zekeringenkast, zal er in het begin geen probleem zijn. Zolang het net uit ligt, zullen de nodige kringen gevoed worden met elektriciteit van de noodgenerator. Wat zal er gebeuren als het stroomnet terug inkomt en mijn generator is gekoppeld aan het elektriciteitsnet? Elke generator die aan het net gekoppeld is, moet eerst synchroniseren met het elektriciteitsnet voor hij gekoppeld wordt en dat komt bijna nooit voor op de kleine noodgeneratoren die op de markt zijn. Indien je een noodgroep gewoon op het net aansluit kan je enorme stromen veroorzaken bij het terug inkomen van het elektriciteitsnet en zouden alle zekeringen springen. Dit kan nog verdere gevolgen hebben voor alles wat in uw woning is aangesloten maar ook voor het stroomnet zelf.

Dit is dus echt iets wat je NOOIT mag doen.

Hier komt Alrasol met de oplossing PV-HPS-systeem,
          Photovoltaïsch Hybrid    Power    Solution.

Op dit ogenblik hebben meer dan 200.000 gezinnen in ons land een grote energiebron op hun dak liggen in de vorm van zonnepanelen maar als het stroomnet uitvalt zal deze installatie ook niets meer produceren. Dit is wettelijk bepaald en dit is zo geprogrammeerd in alle omvormers op onze markt.

Maar kan ik mijn zonnepanelen toch terug aan de praat krijgen?
Kan ik mijn zonnepanelen wel laten werken voor mijn huis?
Kan ik mijn zonnepanelen gebruiken als een stroomgenerator bij stroomuitval?

Alrasol heeft de laatste jaren de HPS en de PV-HPS ontwikkeld om hier een oplossing voor te bieden.

Omdat de laatste jaren een stroomuitval zo zeldzaam was, is er niet veel interesse geweest in deze ontwikkeling.
We breiden rond dit onderwerp onze webpagina’s vervolgens uit zodat er meer gedetailleerde informatie terug te vinden is.
Klik hier om ons te contacteren voor een oplossing op maat.