Wat betekend LED-verlichting

De naam LED

Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode. Vandaag de dag is het woord in het Nederlands zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. De Nederlandse Taalunie heeft om die reden besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden (vergelijkbaar met radar). In het Engels, daarentegen, schrijft men LED, wat wordt uitgesproken als el-ie-die. In vertalingen, onder andere uit het Duits, leest men vaak lichtdiode.

Geschiedenis

De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren 1920 dat kristaldetectoren (een vroege vorm van de puntcontactdiode) licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over wat men zou kunnen beschouwen als de eerste led en vroeg een patent aan. Losevs werk bleef echter onopgemerkt en hij kwam tijdens het Beleg van Leningrad om. Daarbij waren de materialen die hij gebruikte, niet bijzonder geschikt voor een goede lichtopbrengst, en zo duurde het tot 1962 voordat de led echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonyak een werkende led.

Kleuren

De kleur van het opgewekte licht is afhankelijk van de aard van de materialen waaruit de led is opgebouwd, meer specifiek de breedte van de verboden zone tussen de valentieband en de geleidingsband. Dit verklaart ook waardoor een led met een lange golflengte een lagere doorlaatspanning heeft dan een met een korte golflengte, bijvoorbeeld rood 1,5 V en blauw 3,6 V.
Gallium-aluminiumarsenide (AlGaAs) – rood infrarood
Aluminiumindiumgalliumfosfide (AlInGaP2) – diep rood, rood, rood oranje en amber
Galliumarseenfosfide (GaAsP) – rood oranje geel (amber)
Galliumnitride (GaN) – groen
Galliumfosfide (GaP) – groen
Zinkselenide (ZnSe) – blauw
Siliciumcarbide (SiC) – blauw
Indiumgalliumnitride (InGaN) – groen, blauw of ultraviolet
Diamant (C) – ultraviolet

Alrasol LEDverlichting werkingsprincipe
 

 

.

 

 

 

 

 

Blauwe led

De ontwikkeling van de blauwe led heeft lang op zich laten wachten. Blauwe (en witte) leds gebaseerd op halfgeleidende galliumnitride zijn uitgevonden door Shuji Nakamura. Pas in de jaren 90 zijn er betaalbare uitvoeringen met een redelijke helderheid op de markt. Sedert 2006 doet de blauwe led nauwelijks onder voor de groene. Met het beschikbaar komen van de blauwe led is volledige RGB-kleurmenging mogelijk geworden.

Witte led

Een witte led is een blauwe led met een fluorescerende laag (ten onrechte ook wel ‘fosfor’ genoemd). De fluorescerende laag zet een gedeelte van het blauwe licht om in geel licht. Het mengsel van blauw en geel licht word ervaren als wit licht. Ook driekleurenleds of RGB-leds kunnen wit licht uitzenden.

Branduren

Een led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij defect gaat. Vaak komen we op verpakkingen van ledverlichting tegen dat deze zeker 30.000-50.000 uur zou moeten meegaan. Van cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. Gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de led aanzienlijk achteruit. Ook de kwaliteit van de elektronica is van belang.

Wat is de besparing als ik LED verlichting plaats?

Verschillende LED producten