Microwarmte-krachtkoppeling of micro-WKK

Wat is Micro-Warmte Kracht Koppeling (μWKK)?

Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt met één enkele brandstof (meestal aardgas).

De μ-WKK voor huizen valt net als de windturbine en de PV-panelen onder de netgekoppelde decentrale opwekkers.

De micro-wkk produceert in de eerste plaats warmte en daarnaast een kleine hoeveelheid elektriciteit. Er worden energetische rendementen gehaald van 90%. Bij decentrale warmtekrachtkoppeling is de productie meestal aangepast aan de warmtevraag. De elektriciteit die zelf niet gebruikt wordt, wordt dan aan het elektriciteitsnet geleverd. Deze techniek is vooral geschikt voor oudere woningen met een grotere warmtevraag. Momenteel wordt in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken de μ-WKK in veel nieuwbouwwijken ingebouwd. In het Verenigd Koninkrijk is vanwege de succesvolle massale introductie de BTW op μ-WKK verlaagd van 17,5% naar 5%. De verwachting is dat van de 24 miljoen huishoudens in de UK er 14 tot 18 miljoen geschikt zijn voor μ-WKK.

Werking micro-wkk

Een micro-warmtekrachtkoppeling werkt net als een conventionele cv-ketel, d.w.z. op het moment dat de warmtevraag zich voordoet. Net als bij een gewone wkk zal het toestel met één enkele brandstof warmte en tegelijk eveneens elektriciteit opwekken.
Qua uitzicht en grootte is een micro-wkk vergelijkbaar met een vaatwasser. Bovendien voorziet het toestel ook in sanitair warm water.

remeha micro warmte kracht koppeling

Soorten μWKK?

Soorten aandrijvingen

Otto-motor

Stirling-motor

Stoom-expansiemachine

Brandstofcel

% Elektrische output t.o.v. input

Ca. 25%

Ca 15%

Ca 10-15%

Zeer hoog

Elektrische output

6 à 15 kW

1 kW

Totaal rendement

85-90%

>90%

>90%

Zeer hoog

Onderhoudskosten

Hoog

Zeer laag

Laag

?

Rookgasemissies

Hoog

Gering

Gering

Zeer gering

Geluidsniveau

Hoog
52-58 dB(A)
Gering
<45 db(A)

Gering

Zeer gering

Trillingen

Hoog

Gering

Gering

Zeer gering

Invloed van variabele afname
(Belastingsgraad)

Goed

Goed

Goed

Slecht