Soorten warmtebronnen en de daarvoor aangepaste warmtepomp.

Er zijn verschillende soorten warmtebronnen waaruit een warmtepomp warmte kan onttrekken.
Zo hebben we water, grond en lucht.
De keuze hangt van verschillende factoren af, namelijk de plaats die ter beschikking is, het geluidsniveau, de kostprijs, de locatie, etc.

Water als warmtebron

Grondwaterwarmtewisselaar.

Om gebruik te maken van grondwater als warmtebron moet men minstens 2 putten boren. Uit de ene put gaat men grondwater omhoog pompen om warmte te kunnen onttrekken, de andere put dient om het gebruikte water terug de grond in te pompen.

Dit doet men om grote waterverspilling te voorkomen. Het grondwater moet van goede kwaliteit zijn om de warmtewisselaar niet aan te tasten. Men moet er ook voor zorgen dat er geen zuurstof in de installatie komt, omdat deze dan zou kunnen corroderen.
Het grondwater heeft een temperatuur van ongeveer 10 tot 14°C, dit resulteert in een goed rendement van de warmtepomp. Toch is het niet overal toegelaten om het te gebruiken.

Grond als warmtebron

1) Een verticale grondwarmtewisselaar

Hier worden één of meerdere gaten geboord in de dipete in de grond. Deze gaten kunnen tot meer dan 100 meter diep gaan. In de gaten worden drukbestendige leidingen gelegd waar het mengsel van water en glycol doorstroomt.
De diepte van een boring hangt af van het nodige warmtevermogen.

De diepte van de boring moet echter exact gebeuren en hangt ook af van een aantal factoren. Zo gaat de ene soort ondergrond meer vermogen kunnen afgeven dan een andere soort ondergrond. Of wanneer de ondergrond verzadigd is met water zal deze ook een groter vermogen kunnen afgeven.

2) Een horizontale grondwarmtewisselaar

Een horizontale grondwisselaar, ook wel captatienet genoemd, is een netwerk van buizen die op ongeveer één meter diepte in de grond worden gelegd. De leidingen worden minstens 80 cm uit elkaar gelegd met de reden dat de bodem niet kan regenereren wanneer ze dichter bij elkaar liggen.

Door het netwerk van buizen stroomt een glycol-watermengsel dat warmte uit de aardbodem onttrekt. De buizen komen samen op één centraal punt waar ze op collectoren aangesloten worden. De collectoren zijn verbonden met de warmtepomp.
Het is noodzakelijk dat het captatienet ondoordringbaar is voor water en dat ze corrosiebestendig zijn, dit voor de bescherming van het captatienet en de warmtepomp.

Lucht als warmtebron

Een luchtwarmtewisselaar bestaat uit een ventilator die buitenlucht aanzuigt en langs een verdamper stuurt. Het warmtedragend medium in de verdamper gaat warmte onttrekken uit de buitenlucht.
Dit type warmtepomp kan de wisselende buitentemperatuur goed aan en kan dit opgevangen. Dit gaat het beste door gebruik te maken van een inverter warmtepomp.
De warmtepompen die gebruik maken van de buitenlucht als warmtebron zijn voorzien van een ontdooisysteem.

           Alrasol – mitsubishi_brochure_ecodan- pdf

 

Warmtepomp