Warmterecuperatie douche – WRD

Efficiënt met energie omgaan kan nog een stapje verder met deze douchewarmtewisselaar

Een WRD voor meer comfort en bovendien energiezuinig.

Het is een uniek systeem waarbij warmte van het afgevoerde douchewater wordt gebruikt om het aanvoerwater op te warmen. Hiermee is het mogelijk zo’n 40% rendement te halen.

De voordelen van dit unieke systeem zijn:

  • verlaging van EPC met 0,07
  • 40% rendement
  • eenvoudig in te passen in zowel bestaande als nieuwbouw
  • hoog rendement door warmtewisseling in tegenstroom

 

Warmte recuperatie van het douchewater.

Alrasol - doorsnede WRDDe WRD is een rechte dunne pijp-in-pijp warmtewisselaar van ruim 2 meter. Het water dat door de doucheafvoer naar beneden wordt afgevoerd, stroomt door de binnenste pijp naar beneden. Het koude leidingwater gaat door de buitenste pijp naar boven en wordt gedeeltelijk verwarmd door het afvoerwater. Omdat het aangevoerde water al gedeeltelijk verwarmd is hoeft de boiler of de cv-ketel minder bij te verwarmen en wordt dus energie bespaard.
Onder aan de pijp bevindt zich de “ Airbrake-to-drain”. Dit beveiligt het drinkwater tegen verontreiniging.

 

Optimaal comfort met een uitstekend rendement.

Met een WRD kan flink worden bespaard op het energieverbruik binnen de woning. Zo wordt in het laboratorium een rendement van meer dan 50 % gehaald. Uit deze metingen is gebleken dat de WRD een vermeden warmtevraag oplevert van 3983 MJ/jaar

Afhankelijk van de opstelling binnen de woning en het gebruik door de bewoners kan ervan worden uitgegaan dat het rendement dat in de praktijk gehaald kan worden zo rond de 40 % ligt.

Alrasol schema WRD 1

Het gasverbruik voor douchen bedraagt gemiddeld 60m³ aardgas per persoon per jaar. Hier kan dus zo’n 40% op worden bespaard. Dit komt neer op zo’n 11 euro per persoon. In combinatie met een boiler en een thermostatische mengkraan bespaart de WRD niet alleen energie maar zorgt ook voor een comfortverhoging. Men heeft per douchebeurt minder warm water uit de boiler nodig. Hierdoor kan dus langer gebruik worden gemakt van de voorraad. Men kan dus eigenlijk langer douchen.

 

Eenvoudig onderhoud en geen risico voor Legionella.

Het optimale comfortniveau en het uitstekende rendement zijn slechts twee van de eigenschappen die de WRD zo uniek maken. Het systeem is namelijk ook zeer onderhoudsvriendelijk.
Als de douchebak gereinigd wordt met ‘normale’ reinigingsmiddelen (dus niet met een kalkachtige suspensie) vindt er geen vervuiling plaats in de koperen binnenpijp.
Onderhoud van de WRD is in principe dan ook niet nodig.

Overigens is er geen risico voor Legionella omdat er slechts een geringe hoeveelheid water in de WRD zit, de doorstroom sterk is en de verwarmingstijd kort.

Ideaal voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Als men voldoende ruimte heeft onder de douche en nog voldoende verval naar de rioolafvoer kan zo’n WRD geplaatst worden.

Voor meer informatie neem gerust even contact met ons op.